Elérhetőségek

Kelemen Zoltán

9700 Szombathely,

E-mail:
sanzoli@freemail.hu

A világ faggatottja

2017. november 10., 10:40
Kiállítás nyílik a Weöres Sándor Színházban Szentkuthy Miklós író grafikáiból.

„A világ faggatottja.” - Válogatás Szentkuthy Miklós grafikáiból
kiállítás megnyitó

Szentkuthy Miklós (1908-1988) magyar író, esszéíró, műfordító, a magyar regényirodalom nagy megújítóinak egyike volt. Hatalmas irodalmi munkássága mellett – kizárólag naplóillusztrációként – számos grafikát készített.

„A rajz hűsít: ha felnézek a fák optikai mozaikjára, millió kontúr élessége hűsít.” „Rajzolni, rajzolni: mellékes, hogy festő vagyok-e vagy sem, rajzolnom kell! – vallja Szentkuthy Az egyetlen metafora felé című naplójegyzeteiben (1935).

Végül is honnan ered ez a lelki kényszer, hiszen elsősorban író volt, olyan művész, akit szinte gátlástalan képzelettel, nyelvezettel, stílussal áldott meg a sors, és ezzel a stílussal képes volt kifejezni legszínesebb képi látomásait!? S még ehhez hozzátehetjük azt is, hogy lényegre, összegezésre törő alkat volt, aki egy-egy témával mélyre menően foglalkozott: egy-egy tanulmányát több hetes stúdium előzte meg az illető tárgyban. Tehát egész lényét lefoglalhatta volna a kizárólagos írás.

A rajzolás iránti mohó vágya – egyrészt – minden valószínűség szerint a gyónás teljesen rászabott, külön bejáratú belső igényére vezethető vissza. A gyónás számára kisfiú-kora óta – mint a Frivolitások és Hitvallások című önéletrajzi visszaemlékezéseiben tudomást szerzünk róla – a saját realitásaival való szembesülés, tömény, kíméletlen, eltúlzott lelki önellenőrzés „fóruma”, amely az idők folyamán életstílussá vált, az éberség és a hitvallás életformájává.”

Tompa Mária

A kiállítást megnyitja: Tompa Mária, a Szentkuthy Miklós Alapítvány Elnöke

Köszöntőt mond: Oroszy Csaba képzőművész
Közreműködik: Kelemen Zoltán színművész

A kiállítás megtekinthető: 2017. december 31-ig
« Vissza az előző oldalra!


Kelemen Zoltán - Magyar