Elérhetőségek

Kelemen Zoltán

9700 Szombathely,

E-mail:
sanzoli@freemail.hu

Dzsungel könyve maraton

2015. január 01., 20:14
A szombathelyi társulat nyolc nap alatt 11-szer játsza a népszerű musicalt.

„Jungle bells”: Dzsungel-maraton az Akacs 7-ben

 
Szombathely - – Szombaton kezdődött és kedden ér véget a Weöres Sándor Színházban az évbúcsúztató dzsungel-maraton: négy nap, hét előadás. Maugli története a bérletes széria után is telt házakat vonz. Januárban folyt. köv.: már minden jegy elkelt.

A dzsungel könyve tulajdonképpen vérbeli karácsonyi történet. Hát hogyne, amikor az emberré válás a tét – és minden, ami az emberséghez hozzákapcsolható, a szeretettől a szolidaritásig. Mindehhez a rímhányó Geszti némi kis karácsonyi maradékot is becsempészett dalszöveg-csillagszórói közé: „Mentünk, de megjöttünk, egy majomban őrlünk. / Jungle bells, jungle bells, a dzsangl ó be szép!”

Tényleg szép, akkor is, amikor még egyetlen néző sincs a nagyteremben, a színpadon viszont a szomorú szecessziós óriásmajom (tervezte Horgas Péter) mellett, a függönyrojt-lián őserdőben piros műanyagból való takarítókocsi várja, hogy befejeződjön a napi színpadportalanítás. Közben a színészek – még jelmez nélkül – hangolnak. Vass Szilárd (ezúttal Döglégy Sziszi) pont a Monkey-funky-t próbálja, aztán nesztelenül megjelenik ó, a nagy Ká: Fekete Linda a mágikus rúdnál. Ezek a koncentráció pillanatai. Linda különben ragyog, pedig a napi két előadás nem akármilyen erőpróba: „Már nincsen bőr a lábamon.” Sokan nem is akarják elhinni, hogy mindenféle segédeszköz nélkül járja el varázslatos rúdtáncát, mindenáron trükköt vizslatnak a mutatvány mögött. Pedig trükk nincsen, csak ügyesség van. Linda ráadásul az a típus, aki szeret megküzdeni az eredményért. Azzal is mindig nagy meglepetést szerez a gratuláló nézőknek, hogy a hipnotikus Ká maszkját-jelmezét levetve mint valami életvidám „kölyökkutya” jön ki az öltözőből. Ilyenkor gyanakodva végigmérik: tényleg ő lett volna Ká, a kígyókirálynő? („Válj kővé! Ma érted jövök el, / És én tűvé teszem érted / Ezt a dzsungelt, hogyha kell!”) Ennél nagyobb bókot színész nem is kaphat az alakításáért.

A jóságos medvetanító, Balu szerepében Szabó Tibor a farkasfalkával

Gyülekezik a közönség, az aulán átlibben Túna (Varga Dóra) a hátsó folyosón még össze lehet futni Akelával (Mertz Tibor), táncoslányok cikáznak a félhomályban, Maugli (Balogh János) kezében tál sütemény; a dzsungelharchoz kell az erőnlét. Szabó Tibor érkezik, télikabátjában szinte már Balu. Bár az a laza kötött sapka semmi mással nem pótolható. (Jelmez: Papp Janó.)

A dél-amerikai tábornoknak öltözött félelmetes Sir Kán szerepében Kelemen Zoltán. Hogy végül maugli győz vagy ő – nem nehéz kitalálni. Mégis izgulunk. Valószínűleg miatta kell beiktatni a korhatárt

„Több száz óra kemény gyakorlás áll a csapat mögött, de megérte: óriási a siker!”, szólt a színházi bejegyzés a márciusi premier után, amikor Geszti Péter és Dés László is együtt fürdőzött a tapsokban a rendező Horgas Ádámmal és a társulattal. A koreográfia Bodor Johanna munkája. A sikerszéria azóta is tart. A dzsungel könyvét tíz éven felüli gyerekeknek ajánlják. Felső korhatár nincs.


 

Ölbei Lívia

 


« Vissza az előző oldalra!


Kelemen Zoltán - Magyar