Elérhetőségek

Kelemen Zoltán

9700 Szombathely,

E-mail:
sanzoli@freemail.hu

Ki "nem jött el"?

2017. december 08., 07:56
Megjelent Rozán Eszter új könyve.

Csak a könyvbemutató ideje jött el, Rozán Eszter új regényének sztorija viszont titok maradt

A megyei könyvtárban mutatták be a Vaskarika publicistájának, Rozán Eszternek immár ötödik könyvét, mely 4 hónap alatt lett az ötletből nyomdakész, és a 'Nem jött el' címet kapta. Az ukulelés, felolvasós, beszélgetős kis ünnepség után már alig várjuk, ki, vagy mi nem jött el, bár az nyílt titok, hogy Kovács felügyelő ismét színre lép.

December 5-én a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be Rozán Eszter legújabb könyvét, amely a "Nem jött el" címet viseli. Az est során lapunk publicistáját Csuti Borbála középiskolai irodalomtanár faggatta, a regényből Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze olvasott fel részleteket, Esztert pedig egy ukulele is segítette.

"Tulajdonképpen, ahogy az év vége elérkezik, köszönthetjük Rozán Esztert is nálunk. Aki irodalommal foglalkozik, biztosan többször találkozott már azzal a vitával, hogy egykönyves szerző, vagy sokkönyves szerző. Mi az igazán értékes: ha valaki egyetlen nagy művet hoz létre életében, vagy pedig az, aki gyakorlatilag egymás után írja, ontja a könyveket" - vezette fel a könyvbemutatót Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár igazgatója. Nos, Eszter esetében mindenképp az, hogy izgalmas, krimi-szálat is tartalmazó könyvei egyben új ismereteket is átadnak a cselekményszövés során. Bár a nagy magyar történetmesélők "termékenységétől", kiapadhatatlanságától még messze van Eszter, azaz a "könyvontás" veszélye - már ha ez veszély egyáltalán! - nem fenyegeti, de amíg olvasói olyan aktívan tisztelik meg bemutatóit, ahogy most szerdán is tették, addig biztatjuk is, hogy "ontson"!

Új regényében az abszurditást és a rejtélyes vonalat sem nélkülöző mű főszereplője Alma, a tehetséges képzőművész, akit szerelme, Zsolt válaszút elé állít, vagy a karrier és a düsseldorfi Téli Képzőművészeti kiállítást, vagy a férfi öccsének esküvőjét választja. A mű során a két főszereplő művészethez és egymáshoz fűződő viszonyait ismerhetjük meg, de már Eszter korábbi regényeiből ismert karakterek is feltűnnek a színen, mint a munkájában sikeres, a magánéletben viszont kissé teszetosza Kovács felügyelő.

A történet mellékszálai egy vallási szektához vezetnek, akik krízishelyzetben lévőket csábítanak a soraikba (vajon ez szombathelyi szál...? ), hogy aztán kihasználják őket. De, nem lenne a könyv igazán rozáneszteres, ha nem lenne benne egy történelmi szál is! Ezúttal a szüfrazsett mozgalom vezéralakjának, Emmeline Pankhurst életének főbb állomásait ismerhetjük meg, igaz, a hiányzó információkat fikcióval egészítette ki Eszter.

A könyv borítójáról megtudtuk, hogy egy szalamandrát és Dracula grófot, azaz Vlad Tepest ábrázolja, akinek kisméretű szobra lett a borítóra fotózva.

Az könyvbemutató végül egy remek élménnyé kerekedett, amihez kellettek Csuti Borbála remek kérdései, Rozán Eszter ukulelés magánszáma (stílszerűen a Nem jött el címet viselte) és Kelemen Zoltán, aki egy rendkívül jó hangulatú felolvasószínházzá változtatta a rá bízott szövegrészleteket. Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk a remek regényhez, és nem szpojlereztünk el semmi lényegeset, hogy Draculának mi köze a drákói szigorhoz, a nőjogi harcosnak Almához, Kovács felügyelőnek a kőszegi Kenyér-hegyi hódításhoz, a szalamandrának a szektához.... Aki nem jött el, vegye meg!

Forrás: Nagy Róbert  /Vaskarika.hu/


« Vissza az előző oldalra!


Kelemen Zoltán - Magyar