Elérhetőségek

Kelemen Zoltán

9700 Szombathely,

E-mail:
sanzoli@freemail.hu

Szemtől szemben

2015. augusztus 01., 09:24
Másik helyszínen születik újjá a családi fotóarchívumokból összeállított hatásos kiállítás.

 

Állandó kiállítás nyílik az egykori kisiskolában

A Szombathelyi Zsidó Hitközség a Savaria Múzeummal közösen új helyszínen, rendezi meg idén a Szemtől szemben. Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből című állandó kiállítást. A kétnyelvű tárlat lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők a szombathelyi közösség történetén keresztül szélesebb körben megérthessék az országban élő vidéki zsidóság modernkori sorsát.

 
Tavaly év végén az Iseum adott otthont a Szemtől szemben időszaki kiállításnak, amely nagy érdeklődésnek övezte. A megújult tárlat idén a zsidó hitközség tulajdonában lévő Zrínyi utcai ingatlan emeleti termében kap helyet. Az épület renoválása, felújítása jelenleg is zajlik. „Sok minden olyan lényeges kérdéssel próbálunk megfelelni a közönségnek, amelyeket feltétlen tudni kell: ilyen például, hogy nem másíthatjuk meg a történelmet, ezek a tények, amit itt látnak, ezek önmagukért beszélnek, ez a valóság, ez az igazság” - hangsúlyozta Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.

Az állandó kiállításnak helyet adó épületet a jövőben, mint a zsidó kultúra házát kívánják működtetni. Az új bemutató nem csupán a korábbi vizuális és szöveges tartalmakat jeleníti meg, hanem a friss kutatások eredményeit is. Az egyéni sorsokat előtérbe helyező kiállítás közel 1000 fotográfián, 40 témán és több mint 500 emberi arcon keresztül mutatja be a szombathelyi zsidóság korabeli életét. A kiállítás létrehozásához a közösség jelentős anyagi és erkölcsi támogtást kapott a városi önkormányzattól, emellett a kulturális törekvéseket a Savaria Múzeum is támogatja. „Vannak tárgyalások, hogy a kiállítás egy része esetleg Budapesten, vagy Ausztriában is bemutatásra kerül. Szerintem nagyon fontos, hogy Szombathely társadalmi és kulturális életében is nagyon meghatározó társadalmi réteget bemutathassuk és hogy mennyire fontos szerepet játszottak Szombathely életében a 18-19. században” - fogalmazott Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A kiállítás augusztus 27-én nyitja meg kapuit a közönség előtt az egykori Zrínyi utcai kisiskola emeletén.
A megnyitón fellép: Kiss Mari, Grünwald Dávid,  Horváth Dániel, Kelemen Zoltán, Völgyi Attila
 
/Forrás: szombathelyi 7.hu/

« Vissza az előző oldalra!


Kelemen Zoltán - Magyar