Elérhetőségek

Kelemen Zoltán

9700 Szombathely,

E-mail:
sanzoli@freemail.hu

Vitéz Mihály

2014. december 06., 11:50
Ősbemutatóra készül a Weöres Sándor Színház

 

Felajzottság az olvasópróbán: Vitéz Mihályt elkapja a gépszíj

Szombathely - „Minden adva van ahhoz, hogy egy nagyszabású ősbemutató jöjjön létre”, adja meg a Székely Csaba-olvasópróba alaphangját Jordán Tamás, aki szokásos igazgatói útravalójához azt is hozzáteszi, hogy a Vitéz Mihályt tartja az évad legfontosabb előadásának.

 

 

Béres Attila: "Fel vagyok ajzva ettől a darabtól". Fotó: Timár Gergely

Ahol Béres Attila megjelenik, ott tűz kerekedik és tornádó, ráadásul most azt mondja, hogy „nagyon fel vagyok ajzva erre a darabra". De legalább olyan fontosnak tartja a premierig elvezető, hangsúlyosan együtt megtett utat, mint magát az előadást: „A lényeg az az idő, amit együtt el fogunk tölteni." A közös munka, abban az értelemben is, hogy „mindenki mindig valamiért ott van a színpadon, és csinál valamit". A Vitéz Mihályban húsz színész játszik, vagyis majdnem a teljes társulat, ráadásul a legtöbben több szerepben is föltűnnek. Vitéz Mihály persze mindig Vitéz Mihály: a címszerepet Bajomi Nagy György játssza. (A szerző szerint ő az a bolygó, amely körül mindenki más forog.) Béres Attila vérbő és stilizált világot készül életre kelteni, Pilinyi Márta jelmeztervező és Horesnyi Balázs díszlettervező közreműködésével. Tervezés van, „impro" viszont nincs: azt a darab „iszonyatosan erős nyelvezete" nem engedi. A mondatfűzés plasztikus eredetisége, furcsasága és zamata Béres Attila megfejtésében onnan van, hogy Székely Csaba gyakran „román nyelvtannal beszélteti a szereplőket magyarul".

Mihály az elején azt hiszi, hogy majd kibekkeli a rossz időket: „(...) Mi lenne? Nem fogunk mást tenni, mint borozgatni s láblógatva kussolgatni, míg a viharok elvonulnak." (Dehogy akar ő uralkodó lenni. Aztán úgy jár, mint Márton, aki hiába bújt a ludak közé, csak püspök lett belőle.)

Béres Attila olvas, Mihályt elkapja a gépszíj, a stúdióban egyre nagyobb hullámokat vet a nevetés. És most ki kell tenni a 16-os karikát. Korhatáros előadás! Ősbemutató februárban.

Ölbei Lívia

 


« Vissza az előző oldalra!


Kelemen Zoltán - Magyar