Elérhetőségek

Kelemen Zoltán

9700 Szombathely,

E-mail:
sanzoli@freemail.hu

Cudar világ (2014. Cikk:Szombathelyi 7.hu)

Cudar ez a világ

Cudar világ uralkodik a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében. A nő keveredik a férfival, a komolyzene a rock slágerrel, a humor a groteszkkel, az égi a földivel, a tornacipő a kalappal, a whisky a vodkával. A jómódú szegényt játszik, az inas főnököt, a szerető rokont, az otthoni idegent.
Czukor Balázs furcsa világot teremt: ahogy haladunk előre az időben, úgy válik egyre ismerősebbé a ridegség, a majmolás, a hatalommánia, a pénz utáni sóvárgás, a „mindegy milyen áron, csak én nyerjek” esete. A 21. század Mágnás Miskája ez a történet. A grófi és a hétköznapi élet találkozik, a karakterek is felismerhetőek, de a viszonyok nagyon mások.

Adott egy önelégült apa (Kelemen Zoltán), egy jellemétől megfosztott anya (Bálint Éva), akik a szó legszorosabb értelmében bármit képesek megtenni azért, hogy Rolla lányukat (Sodró Eliza) férjhez adják a még soha nem látott, de gazdagságáról és hatalmáról híres grófhoz. Egyrészt az úri világ kicsúfolása ez, másrészt jó példája annak, hogyan veszíti el az ember maradék önbecsülését és tartását egy nagyobb cél reményében. Egyesek magukra, mások a főnökükre ismernek. A színpad négy ajtaja négy, nyolc, tizenhat helyszíne az előadásnak. És a főkapuban ott ülünk mi, nézők. Amikor a hírekben nem hallunk másról, hogy ki mit követ(ett) el azért, hogy még több pénze, még nagyobb hatalma legyen, nem nehéz – csúnya szóval élve- belevonódni.

Arról azonban kevesebbszer szól a fáma, mi lesz azokkal, akik hirtelen abba a világba kerülnek, amelyet előtte még elleneztek? Mi lesz a hirtelen gazdaggal? Mit kezd a hatalommal az, aki előtte még soha nem döntött semmiben? Kibújik a bőréből, elveszíti önmagát, pénze és befolyása mégsem lesz. Tisztelet a kivételnek. Cudar ez a világ.
« Vissza az előző oldalra!
Kelemen Zoltán - Magyar